sobota, 30 marca 2013
Dobermann
Doberman został ukształtowany w latach 80 XIX w. przez Louisa Dobermanna , który przypadkowo został opiekunem miejscowego schroniska . Chciał on uzyskac groźnego , krótkowłosego psa o wielkości od średniej do dużej , odważnego i wytrzymałego . Nową rasę tworzył na bazie niemieckiego pinczera , który był zarówno czujny , jak i agresywny . Skrzyżował go z rottweilerem , by wprowadzic więcej wigoru i zdolności tropicielskie , z manchester terierem , wówczas znacznie większym zwierzęciem , po którym doberman odziedziczył swe znakowania , i byc może z wyżłem .
Doberman jest posłusznym , pokazowym psem , łatwy do prowadzenia , towarzyski i pojętny , jest typowym psem jednego pana , któremu podporządkowuje się i tylko jego akceptuje , jednak potrzebuje mądrego traktowania .
Zmianę właściciela znosi bardzo źle .
W stosunku do innych psów jest agresywny , a do obcych nie ufny .
Przyzwyczajając go wcześniej do innych psów i ludzi , unikniemy kłopotów , jakie sprawia pies awanturnik .
Doberman niestety ma złą opinię , ponieważ niektórzy właściciele nie wychowują go na psa przystępnego , o właściwym zachowaniu socjalnym , lecz rozbudzają w nim agresję . Dobermana łatwo pielęgnowac , ale trzeba mu zapewnic dużo ruchu i zajęc , wymaga bardzo dużo cwiczeń i powinien byc co drugi dzień szczotkowany .
Jest on zawsze czujny , zawsze w pogotowiu .
Szczekliwośc i skłonności kłusownicze trzeba w nim hamowac od szczeniaka .
Koniecznie trzeba z nim przeprowadzic solidne szkolenie .
Kupno szczenięcia trzeba dokładnie rozważyc , bo nie jest on dobrym towarzyszem dla osób nerwowych i wygodnickich .
Oczy - migdałowate .
Głowa - długa , wąska z ładnie wygiętą szyją .
Uszy - małe , zgrabne osadzone wysoko .
Ogon - charakterystycznie skrócony do dwóch kręgów .
Tułów - barczysty i muskularny .
Wielkośc - samce: 68-72 cm.
suki: 63-68 cm.
Masa ciała - samce: 40-45 kg.
suki: 32-35 kg.
Szata - gładka , krótka , gruba i przylegająca do ciała sierśc .
Umaszczenie - czarne lub ciemnobrązowe o lśniącym czerwono brązowym podpalaniu .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz